Maak van ICT-veiligheid een continue actualiteit

Voorkomen van nieuwe hacks?
Heb jij recent nog iets gelezen over de hacks bij Universiteit Maastricht en Medisch Centrum Leeuwarden? En over hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden? Hoogstwaarschijnlijk niet. Het ontbreekt namelijk aan die berichtgeving. Dat verbaast mij en het is tegelijk een bevestiging van wat ik in de praktijk zie: in organisaties (privaat en publiek) is er te weinig structurele aandacht voor ICT-veiligheid. Het urgentiebesef is er alleen als er iets goed fout gaat. Maar als het ICT-lek boven is en weer gedicht is, ebt de aandacht voor de veiligheid bijna altijd weer weg. Onterecht, vind ik. En onbegrijpelijk. Temeer als je je beseft dat negen van de tien dataleks het directe gevolg zijn van menselijke fouten of onjuiste beoordelingen.

Effecten bewustmaken van eigen gedrag onderschat
ICT-beveiliging gaat dus niet alleen over het gebruiken van de juiste, passende technische ICT-beveiligingsdiensten. Het gaat ook over het bewustmaken van mensen van hun eigen gedrag en verantwoordelijkheid in het creëren van een veilige ICT-omgeving. En over het leren accepteren dat een optimale ICT-beveiliging nou eenmaal op gespannen voet leeft met een optimaal gebruikersgemak. Toegegeven, ook ik vind het weleens vervelend als ik na mijn wachtwoord ook nog een verificatiecode in moet voeren. Maar ik doe het toch, met begrip, omdat ik weet dat een eventuele hacker op dit punt in onze systemen strandt.

Beveiliging structureel op de agenda
Zelfs binnen Advisor helpt het mij en mijn collega’s enorm dat ICT-veiligheid hier continu op de agenda staat. Dat er collega’s zijn die de taak hebben om op structurele basis onze ICT-beveiliging te checken: zowel het technische deel, als ons menselijk gedrag. Hoe we dat doen en welke producten we daarvoor ontwikkeld hebben, delen we graag met jou en andere klanten. Want om uit de externe actualiteit te blijven, kun je ICT-beveiliging maar beter tot een interne continue actualiteit maken.

Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met een van onze gespecialiseerde adviseurs.

Maak een afspraak

Meer nieuws

Up-to-date met onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ICT ontwikkelingen!

Wij zijn verhuisd!

Vanaf 16 december 2019 kunt u ons vinden op een nieuwe locatie.

Ons nieuwe adres: Communicatieweg 5, 3641 SG Mijdrecht