Veilig mobiel werken, hoe doen wij dat bij Advisor?

Herkenbaar? Naarmate het aantal medewerkers dat mobiel werkt stijgt, groeit ook de bezorgdheid over veiligheid. Volgens Ties Kelder, 2e-lijns supportmedewerker van Advisor, is dat echter niet nodig, mits u de juiste maatregelen neemt.

Uit onderzoek van Samsung blijkt dat ruim 74% van de Nederlandse bedrijven mobiel werken ondersteunt. Logisch gevolg daarvan is dat databeveiliging steeds hoger op de agenda van bedrijven staat. Ook de GDPR, die vanaf 25 mei van kracht is, draagt bij aan die ontwikkeling. Ties Kelder: ‘In gesprekken die wij met klanten voeren, staat veiligheid wat ons betreft altijd op de agenda. De laatste tijd merken we dat er daarnaast steeds meer veiligheidsvragen bij onze Service Desk binnenkomen. Het leek ons daarom een goed idee om via deze nieuwsbrief te delen welke maatregelen wij genomen hebben om de veiligheid van onze (mobiele) werkplekken maximaal te garanderen.’

Pakket aan maatregelen: voor vaste en mobiele werkplek

Ties: ‘Als je het hebt over veiligheid van mobiel werken, heb je het feitelijk ook over de veiligheid van een vaste werkplek, immers de applicaties en data waarmee gewerkt wordt zijn hetzelfde. Daarom hebben wij meerdere, elkaar versterkende maatregelen genomen, die ik hieronder graag voor u op een rij zet, waar nodig voorzien van aanvullende informatie.’

  1. Up-to-date besturingssysteem en up-to-date antivirus- en malware software
  2. Multifactor Authenticatie
    Dit is een extra beveiligingslaag die we ingeschakeld hebben in onze systemen. Als ik met mijn gebruikersnaam en wachtwoord inlog op bijvoorbeeld ons Office 365 portal, word ik via de Microsoft Authenticator app gevraagd om toegang te geven tot de betreffende Office 365 dienst. Deze techniek is toepasbaar op veel bedrijfskritische applicaties.
  3. BitLocker
    BitLocker versleutelt alle data die op een desktop of laptop staan. Dat betekent feitelijk dat niemand toegang heeft tot de data behalve de rechtmatige gebruiker van het device.
  4. Mobile Device Management (MDM)

Wij gebruiken Meraki Mobile Device Management. Hiermee stellen we op alle mobiele telefoons centraal een aantal veiligheidsmaatregelen in. Zo wordt de data op onze mobiele telefoons standaard versleuteld, ben ik als gebruiker verplicht om schermvergrendeling aan te hebben staan en worden bepaalde mobiele apps automatisch geïnstalleerd en geüpdatet. Naast het centraal kunnen instellen van de mobiele telefoons is het via het beheerderportaal ook mogelijk om bijvoorbeeld te checken of de laatste versie van het besturingssysteem gebruikt wordt.

Als u bovenstaande maatregelen implementeert, is uw netwerk technisch zo goed als waterdicht. Het enige veiligheidsrisico dat u daarnaast nog moet managen zijn datalekken die het gevolg zijn van het gedrag van uw eigen medewerkers. Hoe u uw medewerkers behoedt voor het maken van digitale fouten leest u in dit artikel.

Wilt u weten hoe u een passend pakket aan veiligheidsmaatregelen kunt implementeren in uw organisatie? Neem dan vandaag nog contact met ons op: 0297 – 28 88 73.

Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met een van onze gespecialiseerde adviseurs.

Maak een afspraak

Meer nieuws

Up-to-date met onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ICT ontwikkelingen!

ISDN stopt september 2019

Laat u niet verrassen en kom in actie!

Lees meer