Nieuwe ‘Wet bescherming bedrijfsgeheimen’ onderstreept noodzaak goede IT-security

U was er waarschijnlijk net van bijgekomen, alle acties om de privacy van uw klanten en medewerkers te beschermen in het kader van de Europese GDPR (AVG). Maar zijn uw bedrijfsgeheimen daarmee ook goed beschermd? Voor dat laatste is op 23 oktober de Wet bescherming bedrijfsgeheimen* van kracht gegaan. Met de impact op uw digitale veiligheid in gedachte lichten wij u graag het belang toe voor uw organisatie.

Bedrijven krijgen bescherming in het geval van datadiefstal

Met de nieuwe Wet bescherming bedrijfsgeheimen wordt informatie die een bepaalde waarde heeft en waarvan het onwenselijk is dat deze in handen van derden komt, beschermd tegen het onrechtmatig verkrijgen, gebruiken en openbaar maken ervan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan productontwerpen, bedrijfsplannen of commerciële bestanden De eigenaar van dat bedrijfsgeheim kan bij verlies of diefstal het gebruik of publicatie via de rechter laten verbieden. Ook kan daar een schadevergoeding voor worden geclaimd of zelfs een terugroepactie worden afgedwongen van producten die inbreuk maken op het bedrijfsgeheim. Verder kan er worden geprocedeerd zonder dat het bedrijfsgeheim bekend wordt gemaakt, iets wat in het verleden een serieus probleem was.

Voorwaarden voor bescherming

Om bescherming te krijgen moet het bedrijf wel kunnen aantonen dat het voldoende maatregelen heeft genomen om de bedrijfsgeheimen (de data) te beschermen. Hier ligt dus nog altijd een verantwoordelijkheid voor uzelf. Medewerkers moeten in elk geval aan voldoende geheimhouding zijn gebonden, met klanten en partners moeten geheimhoudingsovereenkomsten (NDA’s) worden afgesloten, en de fysieke én IT-beveiliging moet op orde zijn.

Voorkomen blijft beter dan genezen

Het is een fijn gegeven dat de Nederlandse wet ons nu meer bescherming biedt ten aanzien van bedrijfsgeheimen. Toch blijft preventie van digitale diefstal de allerbeste optie. Bent u in het bezit van waardevolle informatie waarvan u niet wilt dat deze in verkeerde handen komt? Dan is het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen essentieel. Voorkomen blijft beter dan genezen. Bij Advisor vertellen we u graag meer over de oplossingen die bedrijfsdata veilig houden en waarmee u aantoonbaar beschikt over een goede IT-beveiliging.

* Bron: Wet bescherming bedrijfsgeheimen

Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met een van onze gespecialiseerde adviseurs.

Maak een afspraak

Meer nieuws

Up-to-date met onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ICT ontwikkelingen!

Wij zijn verhuisd!

Vanaf 16 december 2019 kunt u ons vinden op een nieuwe locatie.

Ons nieuwe adres: Communicatieweg 5, 3641 SG Mijdrecht