Advisor ICT solutions logo

Hoe kun je real-time tracking garanderen in heel Europa?

Home » Inspiratie » Blogs » Communicatie & infrastructuur » Hoe kun je real-time tracking garanderen in heel Europa?
Het waarborgen van real-time tracking in Europa is cruciaal voor de moderne logistiek. Dit omvat niet alleen de bereikbaarheid onderweg en het traceren van voertuigen, maar ook de communicatie met het afleverpunt. In dit artikel bespreken we hoe deze factoren kunnen worden geoptimaliseerd om efficiëntie en betrouwbaarheid in het transport te verhogen.
transport & logistiek
Handmatige tijdsindicatie

Chauffeurs geven op eigen initiatief handmatig tijdsindicaties door. Dit betekent dat de nauwkeurigheid en frequentie van deze meldingen sterk afhankelijk zijn van de individuele chauffeur. Dit kan leiden tot onregelmatige en soms onbetrouwbare tijdsinformatie, wat de voorspelbaarheid van het transportproces vermindert.

Tracking voertuigen

Voertuigtracking vindt veelal plaats in intervallen door de planningsafdeling. Dit betekent dat de locatie gegevens van voertuigen niet continu getrackt worden en slechts periodiek gemeten worden. Hierdoor bestaat er altijd een tijdsvertraging tussen de werkelijke positie van het voertuig en de informatie die beschikbaar is voor de planningsafdeling. Dit kan leiden tot foutieve inschattingen en verminderde reactietijden bij onverwachte gebeurtenissen. 

Communicatie tussen bezorgende en ontvangende partijen

Een ander belangrijk aspect heeft betrekking op de communicatie tussen de planningsafdeling en de ontvangende partij. Op dit moment zien we dat deze communicatie vaak onvoldoende structuur heeft, wat kan leiden tot inefficiëntie en misverstanden. Een verbeterde communicatiestructuur kan bijdragen aan een soepelere coördinatie en betere afstemming van de levertijden. 

Goede communicatie is essentieel bij logistieke processen. Ter illustratie, bij gebrek aan communicatie tijdens het lossen van goederen kan een domino-effect ontstaan; als een voertuig later aankomt dan gepland, worden opvolgende leveringen ook vertraagd. Goede communicatie kan dit probleem voorkomen of de effecten ervan verminderen. 

Onvoorspelbaar onderhoud

Onderhoud van voertuigen is soms onvoorspelbaar door een gebrek aan geavanceerde metingen en monitoring. Zonder nauwkeurige data over de staat van voertuigen kunnen problemen zoals bandenspanning of mechanische defecten onverwacht optreden. Dit kan leiden tot ongeplande onderhoudsbeurten en pech onderweg. Dit zorgt vervolgens voor extra vertragingen en vermindert de betrouwbaarheid van het transport. 

Door deze uitdagingen aan te pakken met innovatieve technologieën en verbeterde communicatiestructuren, kunnen transportbedrijven hun efficiëntie en betrouwbaarheid aanzienlijk verbeteren, wat uiteindelijk leidt tot een meer gestroomlijnd en kosteneffectief logistiek proces. 

 • Simkaarten met stabiele Europese verbindingen: Dit maakt live tracking van voertuigen en goederen mogelijk, waardoor bedrijven real-time kunnen monitoren en optimaliseren. 
 • Wifi-mogelijkheden: Door een WiFi hotspot in te stellen in voertuigen wordt het tijd- en plaatsonafhankelijk werken met laptops of tablets mogelijk gemaakt, waarbij gebruik wordt gemaakt van dezelfde internetbundel.  
 • Betrouwbare internetontsluiting: Betrouwbaar internet zorgt ervoor dat bestaande on-premise opslagsystemen naadloos kunnen communiceren met de rest van de organisatie. Dit verbetert de efficiëntie van alle workflows. 
 • Integratie met Teams: Integratie met Microsoft Teams zorgt voor efficiënte communicatie op één platform. Dit biedt zowel interne als externe voordelen, waardoor de samenwerking en productiviteit worden verbeterd. De beschikbaarheid van Microsoft Teams op elk device (mobiel, tablet, laptop) zorgt voor efficiënte communicatie en snelle informatiedeling, waar en wanneer dan ook. 
 • Mobiele beveiliging: Door de inzet van mobiele beveiliging worden de gegevens van bedrijven en hun klanten te allen tijde worden beschermd. Niet alleen de data wordt hierbij beschermd, maar ook het device zelf. Veilig toestel, veilig internet! 
 • Mobile Device Management: Het centrale beheer van alle mobiele toestellen zorgt voor een eenduidig beleid voor updates, het toevoegen van apps en actie bij verlies of diefstal.  
real-time tracking met connected car technologieën
 • Minder afgeleid rijden: Handsfree technologieën en spraakbesturingssystemen maken het mogelijk om te bellen, navigeren en andere taken uit te voeren zonder de aandacht van de weg af te leiden. Dit kan leiden tot een vermindering van het aantal ongevallen met 40%, zoals blijkt uit een studie van het National Safety Council in de VS. 
 • Hulp bij noodgevallen: In geval van een ongeval kunnen voertuigen verbonden met de connected car technologieën automatisch contact opnemen met hulpdiensten. Dit versnelt het proces waardoor geen kostbare tijd verloren raakt. Niet alleen essentieel voor chauffeurs, want ook hulpdiensten maken gebruik van deze connectiviteit en real-time tracking om zo snel mogelijk te kunnen reageren. 
 • Naleving van verkeersregels: Door chauffeurs real-time verkeersinformatie te bieden, bijvoorbeeld over wegomleidingen, files en ongevallen, kunnen zij hun route aanpassen en verkeersregels makkelijker opvolgen. 
 • Kortere laad- en lostijden: Chauffeurs die goed bereikbaar zijn, kunnen efficiënter communiceren met hun dispatchers, planners en klanten. Dit kan leiden tot kortere laad- en lostijden tot wel 10-15 minuten per levering, zoals blijkt uit een rapport van Transport for London. 
 • Minder vertragingen: Real-time inzicht in de locatie en beschikbaarheid van chauffeurs maakt het mogelijk om routes te optimaliseren en vertragingen aanzienlijk te verminderen. Dit kan vertragingen met wel 20% verminderen (McKinsey Global Institute). 
 • Besparingen op brandstof: Efficiëntere routes en minder vertragingen leiden tot een lager brandstofverbruik. Dit komt niet alleen ten goede van het milieu, maar scheelt ook aanzienlijk in de brandstofkosten. 
 • Verminder stress: Real-time informatie en connectiviteit zorgen voor een voorspelbare reiservaring en een betere balans tussen werk en privé. Beide zorgen ervoor dat de stress van de chauffeurs wordt verminderd. 
 • Vermindering van agressief rijgedrag: Chauffeurs die weten dat hun rijgedrag wordt gemonitord, zijn minder geneigd om agressief of roekeloos te rijden. 
 • Verbeterde naleving van snelheidslimieten: Het monitoren van de snelheid van voertuigen helpt chauffeurs om zich aan de snelheidslimieten te houden. Dit vermindert het risico op ongevallen en voorkomt verkeersboetes. 
Maandelijkse ICT tips en ontwikkelingen ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Meer over Communicatie & infrastructuur

Bekijk alles
Hoe kun je real-time tracking garanderen in heel Europa?

Huidige situatie van de transport & logistieke sector. De sector kent verschillende uitdagingen die de efficiëntie en betrouwbaarheid van leveringen...

Lees meer
Van data naar resultaat met Microsoft Power BI

Belangrijke zakelijke keuzes baseer je het liefst op goede data. De grote vraag is hoe je aan deze data komt en hoe je ze vertaalt naar bruikbare stuurinformatie....

Lees meer
Van cloudgroei tot endpoints: dit zijn de IT-trends voor 2023

Na een jaar vol IT-ontwikkelingen zijn we weer helemaal klaar om voor jou alle trends van 2023 uit te lichten. Want ook in het nieuwe jaar is er...

Lees meer
Onderdeel van