Meer dan de helft van alle gebruikers heeft een wachtwoord dat voorkomt in de top 25 van meest gebruikte wachtwoorden. 17 procent van alle gebruikers kiest zelfs voor de nummer 1 op de lijst, ‘123456’. Ook ‘Welcome’ blijft een populair wachtwoord. Dit is vaak een standaard aangeboden wachtwoord en wordt door veel gebruikers nooit gewijzigd.
De top 10 ziet er als volgt uit:
Vijf tips voor beter wachtwoordgebruik en wachtwoordbeveiliging:
Een onvoorspelbaar wachtwoord is de eerste stap naar een betere veiligheid. Gebruik voor wachtwoorden dan ook complexe cijfer- en lettercombinaties en speciale symbolen. En dan het liefst in diverse samenstellingen. Een geboortedatum achter een naam is bijvoorbeeld ook al voorspelbaar.
Veel gebruikers slaan wachtwoorden lokaal op hun pc op, in een documentje genaamd ‘wachtwoord.txt’ bijvoorbeeld. Hebben cybercriminelen al toegang tot de bedrijfsbestanden, dan zijn dit soort documenten snel gevonden. Daarnaast is de gele post-it met wachtwoorden op het beeldscherm nog altijd een klassieker.
Veel gebruikers hebben nog steeds slechts één wachtwoord voor alle diensten. ‘Gemak dient de mens’ is bij hen het credo. Wanneer één wachtwoord in verkeerde handen komt kunnen de gevolgen direct groot zijn. Gebruik daarom voor afzonderlijke diensten een ander wachtwoord.
Door wachtwoorden regelmatig te veranderen is de kans op gegevensdiefstal een stuk kleiner. Veel organisaties stellen het vandaag de dag verplicht om wachtwoorden periodiek te wijzigen. Een goede ontwikkeling. Natuurlijk kunnen gebruikers ook zelf regelmatig hun wachtwoord wijzigen.
Wachtwoorden zouden nooit moeten worden gedeeld, zelfs niet met collega’s. Het is niet bekend hoe die met wachtwoorden omgaan – en wellicht kiezen voor de gele post-it. Is het toch nodig een password te delen? Wijzig dat dan direct na gebruik.
Pas deze tips toe en zorg ervoor dat je wachtwoordbeveiliging in top staat is.
De bouwsector wordt steeds afhankelijker van digitale tools en gegevensuitwisseling. Daarmee groeit ook de dreiging van cyberaanvallen. Waar blauwdrukken, contracten...
Lees meerInleiding Tijdens gesprekken met klanten en vrienden valt het mij op dat er bij veel mensen nog veel onduidelijkheid is...
Lees meerIn een groeiende digitale wereld is het belangrijker dan ooit om apparaten goed te beveiligen. Dit doe je met meer dan alleen een wachtwoord en tweefactorauthenticatie (2FA). Dreigingen...
Lees meer