Advisor ICT solutions logo

Vijf tips voor betere wachtwoordbeveiliging

Home » Inspiratie » Blogs » Security » Vijf tips voor betere wachtwoordbeveiliging
Er zijn heel veel mensen die zeer zwakke wachtwoorden gebruiken. Onderzoek door wachtwoordmanager Keeper onder 10 miljoen wachtwoorden leverde de volgende – zorgwekkende – inzichten op. Hackers hebben vaak niet meer dan een paar seconden nodig om een makkelijk wachtwoord te kraken. Met alle gevolgen van dien. Actie ondernemen is dan ook het advies.

De top 10 meest gebruikte wachtwoorden

Meer dan de helft van alle gebruikers heeft een wachtwoord dat voorkomt in de top 25 van meest gebruikte wachtwoorden. 17 procent van alle gebruikers kiest zelfs voor de nummer 1 op de lijst, ‘123456’. Ook ‘Welcome’ blijft een populair wachtwoord. Dit is vaak een standaard aangeboden wachtwoord en wordt door veel gebruikers nooit gewijzigd.

De top 10 ziet er als volgt uit:

  1. 123456
  2. 123456789
  3. Qwerty
  4. 12345678
  5. 11111
  6. 1234567890
  7. 1234567
  8. Password
  9. 123123
  10. 987654321

Vijf tips voor beter wachtwoordgebruik en wachtwoordbeveiliging:

1. Zorg voor een complexe samenstelling

Een onvoorspelbaar wachtwoord is de eerste stap naar een betere veiligheid. Gebruik voor wachtwoorden dan ook complexe cijfer- en lettercombinaties en speciale symbolen. En dan het liefst in diverse samenstellingen. Een geboortedatum achter een naam is bijvoorbeeld ook al voorspelbaar.

2. Sla wachtwoorden nooit lokaal op

Veel gebruikers slaan wachtwoorden lokaal op hun pc op, in een documentje genaamd ‘wachtwoord.txt’ bijvoorbeeld. Hebben cybercriminelen al toegang tot de bedrijfsbestanden, dan zijn dit soort documenten snel gevonden. Daarnaast is de gele post-it met wachtwoorden op het beeldscherm nog altijd een klassieker.

3. Gebruik meerdere wachtwoorden

Veel gebruikers hebben nog steeds slechts één wachtwoord voor alle diensten. ‘Gemak dient de mens’ is bij hen het credo. Wanneer één wachtwoord in verkeerde handen komt kunnen de gevolgen direct groot zijn. Gebruik daarom voor afzonderlijke diensten een ander wachtwoord.

4. Verander het wachtwoord regelmatig

Door wachtwoorden regelmatig te veranderen is de kans op gegevensdiefstal een stuk kleiner. Veel organisaties stellen het vandaag de dag verplicht om wachtwoorden periodiek te wijzigen. Een goede ontwikkeling. Natuurlijk kunnen gebruikers ook zelf regelmatig hun wachtwoord wijzigen.

5. Deel wachtwoorden niet met anderen

Wachtwoorden zouden nooit moeten worden gedeeld, zelfs niet met collega’s. Het is niet bekend hoe die met wachtwoorden omgaan – en wellicht kiezen voor de gele post-it. Is het toch nodig een password te delen? Wijzig dat dan direct na gebruik.

Pas deze tips toe en zorg ervoor dat je wachtwoordbeveiliging in top staat is.

Maandelijkse ICT tips en ontwikkelingen ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Meer over Security

Bekijk alles
Endpoints: van begin tot eind beveiligd

In een groeiende digitale wereld is het belangrijker dan ooit om apparaten goed te beveiligen. Dit doe je met meer dan alleen een wachtwoord en tweefactorauthenticatie (2FA). Dreigingen...

Lees meer
Vijf manieren om de IT-kennis van je collega's te upgraden

In een wereld vol digitale oplossingen is het nog altijd de mens die het verschil maakt als het aankomt op IT-security. Zes op de tien medewerkers in Nederland...

Lees meer
De moderne werkplek

Hiermee maak je het beheer een stuk makkelijker Thuis, op kantoor, onderweg; overal willen je collega’s hun bestanden en programma’s...

Lees meer
Onderdeel van