Advisor ICT solutions logo

Hoe blijven jouw medewerkers fit? De top 5 tips

Home » Inspiratie » Blogs » Tips & Tricks » Hoe blijven jouw medewerkers fit? De top 5 tips
Zitten is het nieuwe roken. En een rommelige werkomgeving zorgt voor stress en een ongezond werkklimaat. Wat kan je doen om uw medewerkers fit te houden en hoe kunnen ICT-oplossingen daarbij helpen? Lees hier onze top 5 tips.

Het gemiddeld ziekteverzuimpercentage over de afgelopen vijf jaar ligt in Nederland op 4%. Van alle duizend te werken dagen worden er dus vier verzuimd vanwege ziekte: dat kost werkgevers 11,5 miljard euro per jaar (bron CBS en TNO). Voeg daaraan toe dat de pensioengerechtigde leeftijd de komende jaren stijgt en het is duidelijk waarom bedrijven in toenemende mate investeren in een gezonde werkomgeving en een gezonde leefstijl van hun medewerkers. Ervaringen uit de praktijk leren dat relatief kleine maatregelen al een groot effect kunnen hebben. Lees hier onze top 5 tips voor een gezonde werkomgeving en gezonde leefstijl:

1) Stimuleer een clean desk policy

De meeste medewerkers krijgen er stress van: een ongeordend bureau met stapels papier. Bovendien oogt een onopgeruimd kantoor onprofessioneel en niet efficiënt. Alle reden om te investeren in een clean desk policy en dus in een gedragsverandering van jezelf en je medewerkers. Een van de meest effectieve manieren om dat te bereiken is het bevorderen van digitale samenwerking en digitale archivering. Het samenwerkingsplatform SharePoint van Office 365 is een voorbeeld van een ICT-oplossing die dat uitstekend ondersteunt.

2) Kom in beweging op de werkvloer

Zitten is het nieuwe roken. Acht uur per dag achter een bureau zitten, is veel slechter voor een mens dan we lange tijd dachten. Daag je medewerkers dus uit om op de werkvloer in beweging te komen: schaf sta- en fietswerkplekken aan, maak tijd voor sitting breaks, stimuleer traplopen door motiverende teksten op traptreden te plaatsen en ga staand of lopend vergaderen. Bang dat creatieve ideeën, nieuwe werkafspraken en relevante informatie hierdoor ‘in de lucht’ blijven hangen, hoef je niet te zijn. Er zijn talloze applicaties beschikbaar waarmee data eenvoudig vastgelegd en gedeeld kunnen worden op mobile devices, ook als je medewerkers in beweging zijn.

3) Laat medewerkers flexibel en zelfstandig werken

Werknemers die hun werk flexibel kunnen indelen en/of vanuit huis kunnen werken zijn een stuk productiever, minder vaak ziek en ervaren minder stress. Het ontbreken van files en het beter kunnen combineren van privé en werk dragen hier in hoge mate aan bij (bron CBS en TNO). Gun je medewerkers daarom een snelle, veilige internettoegang, software gericht op digitaal samenwerken, zoals Office 365 en passende mobile devices. Samen met een gedegen ICT-infrastructuur, zoals Cisco Meraki, maken zij flexibel werken tot een succes.

4) Zorg voor schone werkplekken

Toetsenborden, beeldschermen, printers en telefoons trekken veel stof, vuil en bacteriën aan: een bron van irritatie maar ook van ziektekiemen. Het loont de moeite om deze apparaten periodiek extra schoon te maken en te voorzien van een zelfreinigende coating. Amerikaans onderzoek toont aan dat goede, schone werkplekken bijdragen aan een lager ziekteverzuim en dus aan lagere kosten.

5) Zorg voor een goed werkklimaat

Hoe comfortabeler de werkomgeving, hoe prettiger je medewerkers werken. Je kan het werkklimaat in het kantoor verbeteren zonder ingrijpende verbouwingen. Ergonomisch ingerichte werkplekken, goede verlichting, goede ventilatie en planten op de werkvloer (luchtzuivering) dragen al sterk bij aan het vergroten van het werkcomfort en het werkplezier.

Maandelijkse ICT tips en ontwikkelingen ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Meer over Tips & Tricks

Bekijk alles
Vijf manieren om de IT-kennis van je collega's te upgraden

In een wereld vol digitale oplossingen is het nog altijd de mens die het verschil maakt als het aankomt op IT-security. Zes op de tien medewerkers in Nederland...

Lees meer
Mogen wij jouw bedrijfsnetwerk hacken?

Het klinkt misschien wat vreemd: iemand vragen om zijn bedrijfsnetwerk te hacken. Toch doen we dit. Als de beveiliging van jouw bedrijfsnetwerk waterdicht is, dan heb je geen...

Lees meer
Microsoft biedt slimme tools om GDPR-proof te zijn

Een van de interessante inzichten die tijdens de GDPR-kennissessie van Advisor op 22 november ontstonden, kwam uit de koker van Microsoft. Als cloudleverancier gelooft Microsoft dat de inzet...

Lees meer
Onderdeel van