Advisor ICT solutions logo

Blockchain: passant of blijvertje?

Home » Inspiratie » Blogs » Trends & ontwikkelingen » Blockchain: passant of blijvertje?
Advisor werkt nauw samen met Cisco Meraki om cloud-managed networking diensten te leveren. In dit gastblog werpt Orpheo Koulen, Channel Manager Benelux van Cisco Meraki, zijn blik op Blockchain: Ik weet niet hoe het u vergaat, maar zodra het over blockchains gaat, schiet ik figuurlijk gesproken in een spagaat. En dat voelt precies zoals de associatie die dat oproept: lenig en krachtig, maar ook onstabiel, onwennig en daar waar de stretch het grootste wordt, een beetje pijnlijk. Wat vind ik er nou van? Blockchains, zijn het passanten of blijvertjes?

100% waterdicht en hackfree

Laat ik bij het begin beginnen. Een blockchain is feitelijk een smart contract dat online tot stand komt zonder bemiddeling van een professioneel tussenpersoon (notaris, bank, accountant). Het contract wordt opgesteld met hulp van crypto technologie, die ook tekent voor de controle op de geldigheid, de toepasbaarheid en de betrouwbaarheid ervan. Het opstellen en verifiëren van een blockchain kan dus niet beïnvloed worden door menselijke interpretaties of menselijke vergissingen en is daarmee 100% waterdicht. Omdat het contract met versleutelde handtekeningen opgeslagen wordt op een block en in meerdere computers, kan het bovendien niet gehackt worden of in verkeerde handen vallen.

Zonnepanelen, eigen toezicht

Een aansprekend voorbeeld van een blockchain is die van een zonnepanelencontract tussen een aantal consumenten die elkaar niet persoonlijk kennen. Deze mensen hebben gezamenlijk zonnepanelen gekocht en op andermans grond laten plaatsen (á la een postcoderoos). De crypto technologie zorgde voor een contract en verdeelt maandelijks de opbrengsten op basis van de contractafspraken en de eventuele onderlinge doorleveringen van de energie. De verrekening vindt plaats in cryptocurrencies en het toezicht erop ligt in handen van de contractpartners.

Vertrouwen versus onbeantwoorde vragen

So far, so good. Blockchains tekenen – blijkt uit dit voorbeeld – voor een nieuwe manier van zakendoen. Ze maken contracten en transacties mogelijk tussen partijen die in de ‘huidige zakenwereld’ waarschijnlijk nooit zakenpartners waren geworden, en al helemaal niet zonder de tussenkomst van een professioneel tussenpersoon. Deze partijen vinden elkaar in het vertrouwen dat ze hebben in crypto technologie. En precies daar ontstaat het onstabiele, onwennige en hier en daar pijnlijke gevoel van mijn spagaat.

Begrijp me goed. Blockchains en cryptocurrencies zijn inmiddels wijdverspreid: ze zijn de fase van ‘nerd technologie’ echt wel ontgroeid. Oftewel, crypto technologie kunnen we niet links laten liggen en gaat zonder twijfel zijn impact hebben op de manier waarop wereldwijd zaken gedaan wordt. Getuige alleen al het feit dat Cisco, Visa en Microsoft gezamenlijk investeren in het blockchain platform Ethereum. Maar tegelijkertijd zijn er ook nog veel onbeantwoorde vragen. Er zijn veel blockchainsystemen, maar hoe er tussen die systemen gecommuniceerd kan worden is nog niet uitgekristalliseerd. Ook wettelijk en sociaal zijn er nog veel open eindjes. Welke contracten en transacties mogen en kunnen geregeld worden via blockchains? Hoe zijn de contractpartners beschermd als het toch misgaat? Hoe houdt de overheid toezicht op blockchains en hoe matcht overheidsbemoeienis überhaupt met het open systeem dat een blockchain is? Lukt het blockchains om het vertrouwen van het grote publiek te winnen? Het zijn immers niet alleen digibeten die niet begrijpen hoe blockchains technisch werken en om die reden (voorlopig) liever vasthouden aan de bewezen diensten van zakelijke dienstverleners zoals banken en notarissen.

In spagaat blijven zitten

Dit alles overziend heb ik besloten om voorlopig nog even lekker in mijn spagaat te blijven zitten. En ik adviseer u om datzelfde te doen. Het krachtige én het pijnlijke gevoel van de stretch houdt ons immers alert op alle nieuwe blockchain ontwikkelingen. Maar vooral ook lenig genoeg om er op het juiste moment en op de juiste manier op in te haken. Wat de toekomst ook brengen zal.

Maandelijkse ICT tips en ontwikkelingen ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Meer over Trends & ontwikkelingen

Bekijk alles
7 Redenen om niet over te stappen naar moderne IT-systemen 

Angst voor de “grote rode knop”   Dit herkennen we vaak. Klanten die we spreken vrezen bij iedere IT-verandering dat hun...

Lees meer
Chatgpt, Copilot in Edge en Copilot voor Microsoft 365: wat zijn de verschillen? 

Inleiding Tijdens gesprekken met klanten en vrienden valt het mij op dat er bij veel mensen nog veel onduidelijkheid is...

Lees meer
Tot 20% vaker op tijd leveren, dat wil je! 

In ons voorgaande artikel is duidelijk geworden dat het waarborgen van real-time tracking cruciaal is in de moderne logistiek. In...

Lees meer
Onderdeel van