Advisor ICT solutions logo

Gastblog Connexie: Zeker de zekerheid met kennis van zaken

Home » Inspiratie » Blogs » Communicatie & infrastructuur » Gastblog Connexie: Zeker de zekerheid met kennis van zaken
Periodiek nodigen wij gastbloggers uit om hun visie te geven op de ontwikkelingen in de ICT markt. Deze keer valt de eer te beurt aan Hans-Peter van Tilburg, hoofdredacteur van ICT vakblad Connexie:

Je zal maar die Feyenoord-supporter zijn die namens zijn bedrijf de brandblussers van Ajax moet bestellen. Natuurlijk wil je wel een ander merk aan de muur hangen, maar dat zijn nu eenmaal de beste. Brandblussers zijn sowieso moeilijke producten die je mag scharen onder musthaves.

Het is niet leuk om aan te schaffen, niemand wordt er heel gelukkig van als ze er zijn, ze hangen altijd in de weg en er is altijd wel een onverlaat die op een ongepast tijdstip bij wijze van slecht getimede grap even de spuit richt op een collega. Kortom, brandblussers zijn een noodzakelijk kwaad, waarvan de mensen van Ajax waarschijnlijk zeggen: “Het is een dankbaar goed in het geval van een calamiteit.”

Nu ben ik geen Feyenoord-supporter, maar niet om die reden: ik ben het hier wel volstrekt mee eens. Ajax heeft gelijk omdat in het geval van een acute brand iedereen blij is met het feit dat er snel en adequaat geblust kan worden. En zo is het ook met de aanschaf van allerlei security-maatregelen die je moet nemen voor de beveiliging van de ICT-infrastructuur van je bedrijf.

ICT-security is voor veel mensen ook een musthave. Het is niet per se leuk om te melden in een MT dat je flink in security-software en firewalls hebt geïnvesteerd. Er is geen CFO, CEO of directeur die dan zegt: “Lekker joh; dankzij jouw inzicht en vooruitziende blik hebben we dat toch maar mooi en veilig ingeregeld. Nu staan we er puik en veilig bij voor de nabije toekomst.” Nee, ze zullen de kostenpost tandenknarsend accepteren omdat niemand later het verwijt wil krijgen van: “Told you so.”

Toch is investeren in security niet alleen maar bedoeld om kwaadwillenden buiten te houden. De huidige security-hardware en -software biedt je ook allerlei inzichten en data over je bedrijfsvoering. Deze zijn direct van waarde waar het gaat om de optimalisatie van de ICT-operatie en bedrijfsprocessen. Hoeveel data worden er gebruikt? Wie onderneemt welke breedbandactiviteiten? Welke afdeling is het meest actief in communicatie? Zijn er cyberaanvallen geweest en vanuit welke hoek? Kortom, security biedt meer als je het goed toepast. Het houdt je scherp en bij de les.

“What doesn’t kill you makes you stronger” zeggen ze dan. En dat is een mooie les, want je zal als bedrijf maar die cyberaanval of dat virus krijgen waardoor je hele datageschiedenis weggevaagd wordt. Of een bug die je connectiviteit een dag of twee platlegt. Dan ben je toch blij dat je nagedacht hebt, of een partner hebt als Advisor die je gewezen heeft op het nemen van de juiste en adequate security-maatregelen. Laat die CFO maar eens zien wat we nu allemaal meer weten en welke dingen er niet gebeurd zijn die anders tot enorme schade hadden kunnen leiden. Ja, soms moet er een koe verdrinken voordat de sloot gedempt wordt. Maar beter is het om Ajax zich te laten beperken tot het maken van brandblussers. Goed is goed.

Hartelijke groet,

Hans-Peter van Tilburg

Hoofdredacteur Connexie
Maandelijkse ICT tips en ontwikkelingen ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Meer over Communicatie & infrastructuur

Bekijk alles
Efficiënter werken voor iedereen

Advisor ICT Solutions uit Mijdrecht verzorgt met 70 medewerkers het beheer en de inrichting van moderne werkplekken, servers, communicatieoplossingen en...

Lees meer
Bedrijfsverhuizing? Met deze 10 tips kies je de juiste zakelijke internetverbinding

Om ervoor te zorgen dat de overgang soepel verloopt is een goede voorbereiding essentieel. Zo is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je ICT voorziening op orde...

Lees meer
Hoe je met een managed service provider weer grip krijgt op je IT

Met een managed service provider (MSP) kun je het beheer van IT-diensten allemaal uitbesteden en heb je gegarandeerde kwaliteit. Ontdek hoe we als MSP jouw werk een stuk...

Lees meer
Onderdeel van