Advisor ICT solutions logo

Gastblog Uniserver: Een oceaan aan data, bent u erop voorbereid?

Home » Inspiratie » Blogs » Communicatie & infrastructuur » Gastblog Uniserver: Een oceaan aan bedrijfsdata, bent u erop voorbereid?
Advisor werkt nauw samen met Uniserver om beheerde cloud diensten te leveren. In dit gastblog werpt Ronald Bezuur, Managing Director van Uniserver, zijn blik op de ontwikkeling van bedrijfsdata. 

De digitale data die we produceren groeit onwaarschijnlijk snel. Zo snel, dat er wereldwijd in de afgelopen twee jaar meer data gegenereerd schijnen te zijn, dan de gehele mensheid in de jaren daarvoor verzamelde. En het einde is nog niet in zicht. IDC voorspelt dat de huidige 4,4 zettabytes aan digitale data zal groeien naar 44 zettabytes in 2020.

Hoeveel? 44.000.000.000.000.000 megabytes. Op zichzelf een onvoorstelbaar, abstract getal, maar u hoeft geen beelddenker te zijn om te begrijpen dat zo’n hoeveelheid data een wissel trekt op de benodigde opslagcapaciteit. Om nog maar te zwijgen over het verwerkingsvermogen dat we nodig hebben als we die 44 zettabytes massaal gaan gebruiken om te analyseren (big data). Of als we daar op grote schaal in een straf tempo nieuwe big data aan toe gaan voegen via Artificial Intelligence en the Internet of Things. Geloof me, dan naderen we de eerste yottabytes aan data met rasse schreden.

Gaat aan onze deur voorbij

Ja, best, hoor ik u denken, die oceaan aan bedrijfsdata drijft echt wel aan onze bedrijfsdeur voorbij. Maar is dat zo? Komt dit u bekend voor? Medewerkers die klagen dat hun laptops, tablets of smartphones steeds trager worden omdat ze uit hun voegen barsten van de apps, het beeldmateriaal en de data die daarop opgeslagen staan.

Of beantwoordt u deze vragen eens, eerlijk. Wanneer heeft u voor het laatst uw digitale archief opgeschoond zoals u dat vroeger deed wegens gebrek aan kastruimte voor uw papieren archief? Hoeveel aan elkaar gekoppelde apparaten wisselen in uw bedrijf continu data uit? Hoeveel post stuurt en ontvangt u nog met een postzegel? Welke data verzamelt u van uw (potentiële) klanten om gepersonaliseerde marketing toe te passen?

En, meer toekomstgericht, vraagt u zich weleens af wat het u op kan leveren als u de data in uw bedrijf analyseert en proactief inzet voor de ontwikkeling van nieuwe diensten of producten? Of bent u daar wellicht al mee bezig?

Speel op safe

Wat uw antwoorden ook zijn, ze tonen zonder twijfel aan dat het ook voor uw bedrijf meer dan relevant is om na te denken over uw behoefte aan opslagcapaciteit en over de betrouwbaarheid, het verwerkingsvermogen en schaalbaarheid van uw huidige ICT-infrastructuur. Het risico dat uw data en de analyses die u erop loslaat een vloedgolf aan ellende opleveren als uw ICT-infrastructuur niet berekend is op uw huidig en toekomstig gebruik is helaas reëel. Dus, als u op safe wilt gaan – en dat wilt u – adviseer ik u om tijdig met Advisor in gesprek te gaan over uw huidige dataomvang en over uw businessstrategie en de gevolgen daarvan op uw datagebruik in de toekomst. Als het goed is – en dat is het – weten zij precies waar uw ICT-infrastructuur aan moet voldoen om het predicaat oceaanwaardig en toekomstproof te dragen.

Ronald Bezuur
Managing Director Uniserver

Maandelijkse ICT tips en ontwikkelingen ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Meer over Communicatie & infrastructuur

Bekijk alles
Hoe kun je real-time tracking garanderen in heel Europa?

Huidige situatie van de transport & logistieke sector. De sector kent verschillende uitdagingen die de efficiëntie en betrouwbaarheid van leveringen...

Lees meer
Efficiënter werken voor iedereen

Advisor ICT Solutions uit Mijdrecht verzorgt met 70 medewerkers het beheer en de inrichting van moderne werkplekken, servers, communicatieoplossingen en...

Lees meer
Bedrijfsverhuizing? Met deze 10 tips kies je de juiste zakelijke internetverbinding

Om ervoor te zorgen dat de overgang soepel verloopt is een goede voorbereiding essentieel. Zo is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je ICT voorziening op orde...

Lees meer
Onderdeel van