Advisor ICT solutions logo

Van cloudgroei tot endpoints: dit zijn de IT-trends voor 2023

Home » Inspiratie » Blogs » Trends & ontwikkelingen » Van cloudgroei tot endpoints: dit zijn de IT-trends voor 2023
Na een jaar vol IT-ontwikkelingen zijn we weer helemaal klaar om voor jou alle trends van 2023 uit te lichten. Want ook in het nieuwe jaar is er meer dan genoeg voor jou om te ontdekken als het gaat om IT-trends. Maar waar moet je beginnen? Als experts in de markt hebben wij een sterk vermoeden om welke onderwerpen dit gaat. Wij vertellen jou graag over de trends waarvan wij denken dat ze volgend jaar nog groter gaan worden. Zo weet je precies wat je kunt verwachten en hoe je hierop kunt inspelen.

Cloudwerkplek wordt moderner

Het hybride of moderne werken ontwikkelt zich steeds verder. Deze ontwikkeling is wellicht niet heel verrassend, maar het is wel goed om er ook in dit jaar ‒ met name wat betreft de technische kant ‒ rekening mee te houden. Door het gebruik van meerdere apparaten zowel binnen als buiten de kantoormuren is het belangrijk om over voldoende capaciteit op de juiste plek te beschikken. Door te investeren in betrouwbare en vooral veilige clouddiensten en -applicaties is het beter mogelijk voor jou en je collega’s om altijd en overal toegang te krijgen.

Groeiende vraag naar managed services

Over het moderne werken en clouddiensten gesproken: een andere belangrijke trend die zich samen met dit doorontwikkelt is de ‘as a Service’-diensten. In plaats van alle diensten lokaal te hebben draaien, kun je ervoor kiezen om bedrijfsprocessen kant en klaar als een dienst af te nemen via een leverancier. Een ander voordeel is dat je met een dergelijke dienst altijd goed kunt op- of afschalen wanneer dit nodig of wenselijk is. Zo kom je nooit zelf in de knel met bijvoorbeeld de aanschaf of opslag van dure apparatuur. Dit is niet alleen duurzamer, maar zorgt daarnaast ook voor een lagere druk op het IT-budget.

Groenere IT voor een beter milieu

‘Een beter milieu begint bij jezelf.’ Een bekende slogan die ook zeker in het nieuwe jaar sterker door de IT-wereld wordt omarmd. Door het gebruik van bijvoorbeeld de combinatie AI en Internet of Things (IoT) vindt er een besparing plaats op zowel financieel vlak als voor het milieu. Denk hierbij aan de inzet van slimme lampen en thermostaten die alleen geactiveerd worden op gezette tijden of op basis van aanwezigheid. Een andere milieubewuste keuze is de inzet van refurbished devices. Omdat er hiervoor geen nieuwe apparaten worden gemaakt bespaart dit de uitstoot van CO₂ en gebruik van nieuwe grondstoffen.

Daarnaast komt er vanuit onder meer de Europese wet- en regelgeving steeds meer de verplichting voor organisaties om te verduurzamen en hierover te rapporteren. Denk hierbij aan de 17 SDG’s (Sustainable Development Goals) van de VN of the European Green Deal. Waar dit voorheen vooral gericht was op de grote multinationals, zet deze lijn zich steeds verder door naar bedrijven van minder grote omvang. Zo worden beursgenoteerde mkb-bedrijven vanaf 1 januari 2026 al verplicht om te rapporteren over hun impact op de mens en het klimaat. Ook hier gaat IT een bijdrage leveren door bijvoorbeeld het inzichtelijk maken van het effect van de genomen besparende maatregelen. Wat levert dit op qua reductie van de CO₂-uitstoot, maar ook op financieel gebied voor jouw organisatie?

Veiligheid op ieder apparaat

Omdat door het moderne werken je collega’s meer buiten de kantoormuren aan het werk zijn, houdt dit ook in dat er meer gebruik wordt gemaakt van verschillende soorten hardware. Dit is allang niet meer alleen een bedrijfscomputer; ook privésmartphones, -tablets en -computers draaien mee. Deze apparaten worden alleen anders of niet beveiligd volgens de bedrijfseisen en -protocollen die gelden, met alle gevolgen van dien. Een trend is dan ook een groei in beveiligingsoplossingen zoals endpoint protection. Hiermee zijn alle apparaten van zowel het bedrijf als van jou en je collega’s optimaal beschermd zonder gedoe of problemen. Dat werkt wel zo prettig voor iedereen.

Sterkere communicatie

De vraag naar bereikbaarheid wordt niet alleen groter, maar ook belangrijker. Dit komt door zowel de groei in het hybride of locatieonafhankelijk werken als door de klantvraag om vaker, langer en beter bereikbaar te zijn. In 2023 ligt de focus dan ook meer op verbeterde communicatiemanieren. Een voorbeeld hiervan is de integratie van de vaste telefonie en Teams Calling, een onderdeel van Microsoft Teams. Zo kun je met de vaste bedrijfslijn overal bellen en gebeld worden, waar ter wereld je ook bent. Daarnaast is het mogelijk om met Microsoft Teams gemakkelijk te chatten, bestanden te sturen en zelfs te videobellen met collega’s en klanten. Dit hoeft overigens allang niet meer op kantoor te zijn en kan dankzij de mobiele app ook thuis, in de trein of buiten.

Advisor kijkt graag met je naar de toekomst

Deze vijf trends zijn natuurlijk niet de enige belangrijke ontwikkelingen op het gebied van IT, maar wij denken wel dat hier met name dit jaar de focus op komt te liggen. Wil je meer weten over deze trends of ben je benieuwd hoe je jouw IT 2023-proof maakt? Neem contact met ons op en we bespreken het samen.

Maandelijkse ICT tips en ontwikkelingen ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Meer over Trends & ontwikkelingen

Bekijk alles
Van data naar resultaat met Microsoft Power BI

Belangrijke zakelijke keuzes baseer je het liefst op goede data. De grote vraag is hoe je aan deze data komt en hoe je ze vertaalt naar bruikbare stuurinformatie....

Lees meer
Van cloudgroei tot endpoints: dit zijn de IT-trends voor 2023

Na een jaar vol IT-ontwikkelingen zijn we weer helemaal klaar om voor jou alle trends van 2023 uit te lichten. Want ook in het nieuwe jaar is er...

Lees meer
Acht IT-trends voor 2022 waar je écht wat aan hebt

Advisor weet waar je heen wilt. Daarom delen we deze concrete IT-trends met je waar je op kunt bouwen. Vanzelfsprekend...

Lees meer
Onderdeel van