Advisor ICT solutions logo

Vijf misverstanden over de cloud

Home » Inspiratie » Blogs » Cloud » Vijf misverstanden over de cloud
Steeds meer bedrijven zien de voordelen van werken in de cloud en gaan over op cloudoplossingen. Toch zijn veel bedrijven nog wantrouwig wat betreft het gebruik ervan. Dit zijn de vijf meest voorkomende misverstanden over de cloud.

1) De cloud is onveilig

Doordat de cloud minder zichtbaar is dan bijvoorbeeld lokale opslag, twijfelen veel bedrijven aan de veiligheid van cloudoplossingen. Veel mensen vergeten echter dat cloudleveranciers zich aan zeer strenge wetgeving moeten houden. Dit zorgt ervoor dat het beveiligingsniveau dat zij aanbieden standaard al bijzonder hoog is. Individuele bedrijven kunnen dit hoge beveiligingsniveau met hun eigen IT-infrastructuur vaak niet bieden. Binnen een bedrijf is het lastig controle te houden op alles wat medewerkers op den duur installeren en wat wordt opengezet naar de buitenwereld.

2) De cloud kost IT’ers hun baan

Het is waar dat IT´ers binnen een bedrijf zich dankzij de cloud niet meer met bepaalde zaken bezig hoeven te houden. Denk aan oplossingen om bestanden te delen, het inrichten van een fysiek serverpark of onderhoud. Dat betekent niet dat IT’ers overbodig worden. Hun taken veranderen wel. Zo kunnen zij een meer adviserende rol krijgen. Hiervoor is het nodig dat ze goed op de hoogte zijn van de oplossingen in de markt en de belangen van de organisatie. Bij de cloud wordt beheer minder belangrijk, maar support des te meer. Ook daarvoor moeten goede IT’ers aanwezig zijn of moet een bedrijf met een goede IT-partner samenwerken.

3) Je moet in één keer over op de cloud

De cloud is niet de enige totaaloplossing. Steeds meer bedrijven kiezen voor een hybride vorm, waarbij ook nog eens verschillende cloudoplossingen worden afgenomen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld gebruikmaken van een private cloud, een publieke cloud én lokale systemen. Een geleidelijke overgang is dus mogelijk, waarbij niet per se alles in de cloud hoeft.

4) Bij de cloud gaat het vooral om kostenbesparing

Veel mensen denken dat kostenbesparing voor bedrijven de belangrijkste reden is om op cloudoplossingen over te gaan. Lagere kosten zijn natuurlijk een interessante reden om over te stappen naar de cloud, maar andere voordelen wegen bij de meeste bedrijven minstens even zwaar. Zo heeft de IT-afdeling dankzij cloudoplossingen niet meer haar handen vol aan het upgraden, het onderhoud en de support van hard- en software. Ook het serviceniveau binnen IT-afdelingen kan stijgen door het gebruik van de cloud.

5) De cloud is een technische keuze

Veel mensen denken dat het bij de overgang naar de cloud gaat om de een-op-een vervanging van technologische processen. Hoewel techniek uiteraard een rol speelt, is kiezen voor de cloud vaak eerder strategisch. Bijvoorbeeld vanuit de behoefte om flexibeler te werken, de werkplek veiliger te maken of kosten te besparen. Met andere woorden, de cloud is nooit een doel, maar een middel om vooraf bepaalde doelen te bereiken.

Maandelijkse ICT tips en ontwikkelingen ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Meer over Cloud

Bekijk alles
Kostenbesparing door overname IT-platform

De vertrouwde hardware in de serverruimte op kantoor is niet geschikt voor een grootschalige digitaliseringsstrategie en niet toekomstbestendig. De publieke cloud is flexibel en kan de workload in...

Lees meer
Hoe zet jij de cloud in om slimmer en beter te werken?

Overal toegang tot je bestanden en apps, zonder zorgen over beheer; de cloud maakt het mogelijk. Veel bedrijven verhuizen dan ook steeds meer processen naar de cloud. Misschien...

Lees meer
Advisor ICT Solutions wint aanbesteding online werkplekken DGMR

Advisor ICT Solutions heeft de aanbesteding van DGMR - Ingenieurs en adviseurs van de toekomst – recentelijk gegund gekregen voor de outsourcing van haar IT omgeving. De opdracht...

Lees meer
Onderdeel van