De belangrijkste do’s en don’ts van mobiel werken

Inmiddels zou 74 procent van alle organisaties enige vorm van mobiel werken ondersteunen. Zo blijkt uit onderzoek dat Samsung deed. Kijk maar naar uzelf en uw collega’s. Grote kans dat u regelmatig op andere plekken werkt dan uw ‘vaste’ kantoorplek, als u die al heeft. Toch zijn er voor zowel medewerker als organisatie een aantal zaken om rekening mee te houden.

De do’s en don’ts voor beide partijen:

Do’s voor de organisatie

  • Heb vertrouwen: mobiel werken maakt dat collega’s elkaar minder zien. Vertrouw erop dat medewerkers ook buiten de kantoormuren net zo productief werken en betrokken zijn.
  • Faciliteer technologie: de juiste IT is een belangrijk onderdeel van succesvol werken. Organisaties doen er goed aan hun medewerkers hiervan te voorzien. Denk bijvoorbeeld aan mobiele devices, veilige verbindingen, cloudtoepassingen en connectiviteit met het bedrijfsnetwerk.
  • Maak duidelijke afspraken: zodra de werkzaamheden zich ervoor lenen is het prima om thuis of op een andere locatie te werken. Maak wel afspraken over wanneer dit geoorloofd is, wanneer de aanwezigheid op kantoor gewenst is en hoe men bereikbaar blijft.

Don’ts voor de organisatie

  • Te streng willen controleren: mobiel werken vraagt om vertrouwen in de medewerker en een meer resultaatgerichte werkbenadering. Laat de controle los of mensen wel genoeg uren zouden werken.
  • De medewerker volledig vrij laten: het tegengestelde van te streng controleren is ook niet wenselijk. Volledige vrijheid en het ontbreken van betrokkenheid door de werkgever is evenmin wenselijk. Spreek werkzaamheden en vaste contactmomenten af en borg daarmee de productiviteit van de medewerker.

Do’s voor de medewerker

  • Houd contact met collega’s: thuiswerken kan in veel gevallen uitkomst bieden. Voorkom dat je hier te vaak voor kiest; alleen werken kan soms eenzaam zijn. Zorg daarom voor regelmatig contact met collega’s.
  • Creëer een goede werkplek: comfortabel kunnen werken is belangrijk. Zoek een rustige ruimte, een goed zittende stoel en een schoon, ruim bureau.
  • Maak een to-dolijstje: mocht dit al in je standaard dagritme zitten, zet het maken ervan dan ook vooral door als je thuis of elders werkt. Op deze manier kun je beter taakgericht werken en laat je makkelijker het idee vieren om zoveel uur te moeten werken.

Don’ts voor de medewerker

  • Maak geen misbruik van de situatie: zorg ervoor dat je een vergelijkbare productie levert als je op kantoor zou doen. Thuiswerken is immers geen vrijbrief om structureel een uur langer in bed te blijven liggen en een uur eerder op te houden met werken.
  • Pauze overslaan: het kan verleidelijk zijn om door te werken nu er geen collega’s vragen of je meeluncht of een ommetje te maken. Houd de pauze erin; het houdt je scherper en productiever.

 

Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met een van onze gespecialiseerde adviseurs.

Maak een afspraak

Meer nieuws

Up-to-date met onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ICT ontwikkelingen!