Advisor ICT solutions logo

5 tips voor bescherming tegen cyber crime

Home » Inspiratie » Blogs » Communicatie & infrastructuur » 5 tips voor bescherming tegen cyber crime
Uit cijfers van de Autoriteit Persoonsgegevens blijkt dat 6% van de gemelde datalekken in het afgelopen kwartaal het gevolg was van cyber crime. De overige 94% kwam direct voort uit het gedrag van medewerkers. Werk aan de winkel dus voor ondernemend Nederland. 

De genoemde percentages zijn alarmerend, maar tegelijkertijd ook hoopgevend. Ze leren dat je het voorkomen van datalekken én boetes in het kader van de wet GPDR voor een groot deel in eigen hand hebt. En dat je ze - in combinatie met up-to-date beveiligingstechnieken - zelfs tot nagenoeg nul kunt reduceren. Immers, ook cyber crime in de vorm van een malware- of phishingaanval leidt alleen tot datalekken als er interactie is met de gebruiker oftewel jouw collega’s en/of medewerkers.

Vergroot jullie ICT security bewustzijn

Maar hoe behoedt je jouw medewerkers voor het klikken op foute linkjes of voor het delen van iets te veel business informatie op social media? Of hoe voorkom je dat medewerkers persoonsgegevens versturen naar de verkeerde ontvangers of dat een laptop of tablet verloren of gestolen wordt? Het vergroten van de security awareness oftewel het veiligheidsbewustzijn van jezelf en jouw medewerkers is daarop het enige antwoord. Hoe je dat het beste doet, delen we graag met je in onderstaande ervaringstips.

 1. Investeer in een continu security awareness programma

  Voor het vergroten van het veiligheidsbewustzijn moet je een lange adem hebben: je wilt het gedrag van uw medewerkers veranderen en dat kost tijd. En vooral ook veel aandacht en herhaling. Een eenmalige workshop is weggegooid geld: een vreemde taal leert iemand ook niet in één les. Bovendien staat de ontwikkeling van techniek, wetgeving en cyber crime ook niet stil. De kennis van jouw medewerkers en de inhoud van het awareness programma moet dus continue afgestemd worden op de actualiteit.

 2. Commitment van het management

  Natuurlijk, het veilig omgaan met informatie is de verantwoordelijkheid van iedereen, maar als het security awareness programma niet door de top van jouw organisatie wordt omarmd, verdwijnt het van ieders netvlies. Het commitment van het management is nodig om het op de kaart te zetten en te houden. En om medewerkers blijvend een gedragsspiegel voor te houden.

 3. Maak per doelgroep een programma op maat

  Zorg dat de inhoud van het programma aansluit op het werkterrein van uw medewerkers. De administratieve medewerkers haken waarschijnlijk af als ze moeten leren hoe malware en inbraakpogingen werken en voorkomen kunnen worden, maar zitten op het puntje van hun stoel als ze cases voorgeschoteld krijgen over spookfacturen en pishing mails.

 4. Maak het leuk

  Mensen leren het meeste door te doen en te ervaren. En door het gebruik van verschillende presentatietechnieken. Ondersteun feitelijke informatieoverdracht met beeld en geluid en maak workshops zo interactief mogelijk door bijvoorbeeld de inzet van virtual reality, het uitvoeren van uitdagende opdrachten en/of het toevoegen van een wedstrijdelement.

 5. Meten is weten

  Het is raadzaam om het effect van jullie awareness programma tussentijds te meten. Dat kun je op allerlei manieren doen, bijvoorbeeld met interne audits, met het versturen van een gefingeerde phishing mail of door het uit laten voeren van een extern beveiligingsonderzoek. De uitkomsten van de metingen kun je vervolgens weer gebruiken voor het actualiseren en aanscherpen van jullie security awareness programma.

Maak een afspraak om het security bewustzijn bij jouw medewerkers in kaart te brengen en cyber crime tegen te gaan. Neem contact op met je accountmanager of vul het afspraakformulier in.

Maandelijkse ICT tips en ontwikkelingen ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Meer over Communicatie & infrastructuur

Bekijk alles
Hoe kun je real-time tracking garanderen in heel Europa?

Huidige situatie van de transport & logistieke sector. De sector kent verschillende uitdagingen die de efficiëntie en betrouwbaarheid van leveringen...

Lees meer
Efficiënter werken voor iedereen

Advisor ICT Solutions uit Mijdrecht verzorgt met 70 medewerkers het beheer en de inrichting van moderne werkplekken, servers, communicatieoplossingen en...

Lees meer
Bedrijfsverhuizing? Met deze 10 tips kies je de juiste zakelijke internetverbinding

Om ervoor te zorgen dat de overgang soepel verloopt is een goede voorbereiding essentieel. Zo is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je ICT voorziening op orde...

Lees meer
Onderdeel van