Maak van ICT-veiligheid een continue actualiteit

Home » Inspiratie » Blogs » Security » Maak van ICT-veiligheid een continue actualiteit

Voorkomen van nieuwe hacks?

Heb jij recent nog iets gelezen over de hacks bij Universiteit Maastricht en Medisch Centrum Leeuwarden? En over hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden? Hoogstwaarschijnlijk niet. Het ontbreekt namelijk aan die berichtgeving. Dat verbaast mij en het is tegelijk een bevestiging van wat ik in de praktijk zie: in organisaties (privaat en publiek) is er te weinig structurele aandacht voor ICT-veiligheid. Het urgentiebesef is er alleen als er iets goed fout gaat. Maar als het ICT-lek boven is en weer gedicht is, ebt de aandacht voor de veiligheid bijna altijd weer weg. Onterecht, vind ik. En onbegrijpelijk. Temeer als je je beseft dat negen van de tien dataleks het directe gevolg zijn van menselijke fouten of onjuiste beoordelingen.

Effecten bewustmaken van eigen gedrag onderschat

ICT-beveiliging gaat dus niet alleen over het gebruiken van de juiste, passende technische ICT-beveiligingsdiensten. Het gaat ook over het bewustmaken van mensen van hun eigen gedrag en verantwoordelijkheid in het creëren van een veilige ICT-omgeving. En over het leren accepteren dat een optimale ICT-beveiliging nou eenmaal op gespannen voet leeft met een optimaal gebruikersgemak. Toegegeven, ook ik vind het weleens vervelend als ik na mijn wachtwoord ook nog een verificatiecode in moet voeren. Maar ik doe het toch, met begrip, omdat ik weet dat een eventuele hacker op dit punt in onze systemen strandt.

Beveiliging structureel op de agenda

Zelfs binnen Advisor helpt het mij en mijn collega’s enorm dat ICT-veiligheid hier continu op de agenda staat. Dat er collega’s zijn die de taak hebben om op structurele basis onze ICT-beveiliging te checken: zowel het technische deel, als ons menselijk gedrag. Hoe we dat doen en welke producten we daarvoor ontwikkeld hebben, delen we graag met jou en andere klanten. Want om uit de externe actualiteit te blijven, kun je ICT-veiligheid maar beter tot een interne continue actualiteit maken. Voor meer informatie of vragen kan je hier contact opnemen.

Maandelijkse ICT tips en ontwikkelingen ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Meer over Security

Bekijk alles
Vijf manieren om de IT-kennis van je collega's te upgraden

1. Zorg voor een goede onboarding voor nieuwe collega's Je krijgt maar één keer de kans om iets voor de...

Lees meer
De moderne werkplek

Hiermee maak je het beheer een stuk makkelijker Thuis, op kantoor, onderweg; overal willen je collega’s hun bestanden en programma’s...

Lees meer
Whitepaper: Zet de punten op de i van je security

Al enige jaren tekent zich een trend af in het zakelijke landschap. Bedrijven maken vaker gebruik van cloudoplossingen en krachtige mobiele devices en daardoor zijn medewerkers in staat...

Lees meer
Onderdeel van